Uit Leona’s keuken: Asperges
Asperges werden lange tijd aanzien als een echte delicatesse die enkel in speciaalzaken verkrijgbaar was. De bijnamen als ‘ het witte goud’ en ‘ de koningin der groenten’ lieten vermoeden dat asperges bereiden enkel voor de geoefende koks was weggelegd.
Gelukkig zijn asperges de laatste jaren een meer populaire plaats gaan innemen. Niet dat asperges een goedkope groente is. Kweken van asperges is erg arbeidsintensief en ook de lange tijd dat het gewas de grond bezet houdt verklaren de hogere prijs van de groente.
In de maanden april, mei en juni zijn ze vers te koop bij de groentenboer, op de markt en in de supermarkten. Zij hebben een zeer zachte smaak. Zij zijn rijk aan vitamines en mineralen.
Er zijn witte, groene en paarse asperges. De groene asperges groeien boven de grond. Het zonlicht kleurt hen groen. Witte asperges groeien in opgehoopte bedden. Doordat zij geen licht krijgen blijven ze wit. Paarse asperges kunnen ook rauw gegeten worden. Door het hoge suikergehalte kan de paarse asperge perfect gebruikt worden in salades.
Als je asperges niet direct na het oogsten opeet, leg je ze best enkele uren ( max 6 uur) in koud water. De temeratuur moet lager zijn dan 10 graden. Daarna kan je ze nog enkele dagen bewaren in de koelkast of een Asperges op zijn vlaams
koele kelder.
Een andere manier om asperges te bewaren is om ze ongewassen in een vochtige doek te wikkelen.
Ga je asperges klaarmaken, schil ze dan eerst. Snij het taaiere stukje onderaan weg en schil de asperges met een dunschiller.De asperges moeten goed geschild worden. Schillen gebeurt van het kopje naar beneden. Zorg ervoor dat alle vezels verwijderd zijn. Hoe jonger de asperges, hoe verser en minder vezelig.
Breng het water aan de kook met een eetlepel zout en doe de asperges hierin. Laat de asperges een 8-tal minuten koken. Haal ze voorzichtig uit het water met een schepspaan en laat ze uitlekken.
Asperges zijn een heel veelzijdige groente. Het meest populaire recept bij ons is waarschijnlijk wel ‘asperges op zijn Vlaams’. De asperges worden bereid met geprakt ei en een botersaus en zijn een zeer smakelijke groente zowel bij vlees als bij vis. Uiteraard kan een heerlijk, romig aspergesoepje iedereen bekoren.
Restjes van de asperges kunnen verwerkt worden in een aspergesalade, bruschetta of sandwich met asperges en eiersla
——————————————————————————————————————————————————————————
Uit Leona’s keuken: Pastinaak
Pastinaak is een wit-gele wortel met een pittige smaak. Hij behoort tot de familie van de welbekende winterwortel. De smaak is echter tamelijk verschillend. Daarnaast bevat pastinaak ook meer zetmeel en is veel groter dan een gewone wortel. Hij kan tot 30 cm lang worden en ruim 300 gram wegen.
Pastinaken smaken delicaat en complex: zoetig met een vleugje van anijs en aarde- tot nootachtige tonen. De textuur van een gekookte pastinaak is nog het beste te vergelijken met die van een romige aardappel. De witte wortel is behoorlijk calorierijk (75 kcal/100 gr). Dit komt overeen met dat van een gewone aardappel maar bij pastinaak zijn de koolhydraten meer in de vorm van suikers dan in die van zetmeel. Vandaar zijn zoete smaak. Zij hebben onder de schil een rijke bron aan diverse vitamines en mineralen. Deze groente bevat eveneens diverse antioxidanten en vrij veel voedingsvezel. Heel gezond dus!
Pastinaak is een wintergroente. Het is best verkrijgbaar van januari tot maart maar ook al in de herfst goed te vinden.
Het schoonmaken van deze groente is een gemakkelijke klus. Je moet de pastinaak schillen, liefst met een goed scherpe dunschiller. De meeste voedingsstoffen zitten immers vlak onder de schil. Je begint best aan de dikke kant zodat de wordtel niet breekt. Daarna kan je hem snijden: plakjes of blokjes worden meestal gebruikt. Traditioneel werd pastinaak vaak gebruikt in hutsepot. Tegenwoordig is het aantal toepassingen enorm en wordt vaak geruikt door sterrenchefs. Pastinaak kan je koken, in de oven bereiden, roerbakken, stomen, stoven, grillen, verwerken in soep en je kan het ook rauw verwerken. Koken is de meest gebruikelijke manier om deze groente te bereiden. Pastinaak is wel sneller gaar dan winterwortelen. De gaartijd bedraagt 10 tot 20 minuten. Je kan de groente zo serveren of bewerken tot pastinaakpuree.
Romige pastinaaksoep
Je hebt nodig voor 4 personen : 1 grote ui, 600 gr pastinaak, 1 flinke aardappel 1 l kippenbouillon, 1 kop room.
Bereiding : Snipper één grote ui en laat zachtjes fruiten in wat olie of boter. De ui moet niet kleuren. Schil de pastinaak en de aardappel.
Breng aan de kook en laat nog een 5-tal minuutjes pruttelen tot de pastinaak gaar is. Pureer en werk verder af met de room, 100 gr gebakken spekjes of een paar ringetjes pijpajuin
Een heerlijk winters soepje is klaar!
———————————————————————————————————————————————————————————–
Uit Leona’s keuken: Courgette
Courgette is een verrassend veelzijdige groente. Ze leent zich tot vele wijzen van bereiding. Courgettes zijn op plantkundig vlak nauw verwant aan de komkommer maar geeft in de keuken heel wat meer mogelijkheden.
Je kunt er gevulde courgettes mee maken, verwerken tot soep, wokken, grillen, bakken, koken, stoven en in de oven bereiden.
Courgettes schoonmaken en snijden is een koud kunstje. Schillen is niet nodig en zou zelfs zonde zijn daar de meeste voedings- en smaakstoffen zich vlak onder de schil bevinden. Je snijdt enkel het kontje en eventuele lelijke plekken weg.
Bij het snijden van een groter exemplaarcontroleer je best eerst of er geen zichtbare zaden of vezels aanwezig zijn. Is dit het geval dan moet het merg eerst verwijderd worden.
De snijwijze varieert van het te bereiden recept. Je snijdt hem in plakken voor het grillen, in blokjes voor soepen en sauzen of in paertjes.
Gevulde courgette is een zeer populaire bereidingswijze. Juist omdat de courgette geen uitgesproken smaak heeft biedt de vulling heel wat mogelijkheden. Courgettes lenen zich uitstekend voor het bereiden van soepen. In combinatie met kervel, prei,tomaat geven ze en heerlijk resultaat.
Courgetteschotel
Wat hebben we nodig? Voor een pan van ongeveer 5 liter heb je nodig: 1.5 à 2 kg gesneden courgette, 1 kg gehakt, flink wat uien ( een 8-tal ) , 2 dozen gepelde tomaten van 800 g. peper, kruidnoot, veel basilicum ( vers of gedroogd), boter
Bereiding
Snij de ui, was en schil de courgette in blokjes. Smelt een flinke klont boter in de pan en fruit de ui. Voeg de blokjes courgette toe en laat even meestoven. Doe daarbij de in blokjes gesneden gepelde tomaten. Je kan uiteraard ook verse tomaten gebruiken. Goed kruiden met peper, kruidnoot en veel basilicum. Laat verder stoven op een zacht vuurtje. Bak intussen 1 kg gehakt los in een braadpan en voeg het bij de courgettes.
Je kan de courgetteschotel serveren met brood, gekookte rijst of Griekse pasta.
———————————————————————————————————————————————————————————-
Uit Leona’s keuken: Rabarber
Rabarber is terug een hippe groente en na een hele tijd terug van weggeweest. Als één van de allereerste voorjaarsgroente verdient deze fris- zure lekkernij zeker een plekje in de keuken.
5 weetjes van rabarber:
* Schillen is niet nodig: van de rabarber hoef je alleen de harde onderkant en het blad te verwijderen.
* Rabarber is geen fruit : hoewel rabarber vaak gebruikt wordt in zoete gerechten en desserts is het toch echt een groente
* Rabarber is lekker veelzijdig: niet alleen de lekker gemaakte compote kan lekker smaken maar ook voor een gezonde taart, een lekkere salsa voor over de tortilla of een crumble zijn het proberen waard.
* Je kunt hem invriezen. Buiten de koelkast is de groente slechts 5 dagen houdbaar. In de koelkast kan je de houdbaarheid met 2 dagen verlengen. In de diepvries is zij wel zes maanden houdbaar.
* De stengel bevat veel vitamines. De rode stengel is een echte vitaminebom en een zeer goede bron van vezels. Hoewel rabarber heerlijk is mag je de groente alweer niet te vaak eten vanwege het oxaalzuur. Dit zuur vermindert echter de opname van calcium.
Frisse rabarbertaart
Wat hebben we nodig ?
1/2 kg gewassen en in stukjes gesneden rabarber, een bladerdeegbodem ( kant en klaar te koop).
2 kopjes suiker, 1 kopje zelfrijzende bloem en 4 eieren
Bereiding :
Beleg de taartvorm met het bladerdeeg en prik er enkele gaatjes in met een vork. Meng de rabarber met 1 kop suiker en 1 kop zelfrijzende bloem.Doe dit in de taartvorm. Daar komt nog een mengsel bij van 4 eieren met één kop suiker. Goed loskloppen. De taart is nu al klaar om te bakken bij een temperatuur van 200° C gedurende 45 minuten. Laat afkoelen en smakelijk!
Eventueel mag er tussen de rabarber een handvol frambozen of braambessen gestrooid worden
—————————————————————————————————————————————————————————————–
Uit Leona’s keuken: Frangipanetaart
Nodig :
taartvorm +/- 26 cm diameter – 200 g boter – 300 g kristalsuiker – 3 eieren – 1 klein buisje amandelextract – 30 gram gemalen cocos ( of gemalen amandelen) – 170 g zelfrijzende bloem – 100 cc melk – abrikozenkonfituur – bloemsuiker.
Werkwijze:
boter, suiker en eierdooiers goed mengen – voeg toe: amandelextract, cocos, melk – dan de gezeefde bloem toevoegen – vervolgens de stijfgeklopte eiwitten – vorm beboteren en bestrooien met bloem – deeg in de vorm gieten en 45 min laten bakken op 175 ° – na het bakken abrikozenconfituur over de hete taart strijken – goed laten afkoelen – glazuur maken : 5 dikke soeplepels bloemsuiker + klkein beetje water goed mengen tot een dikk brij en dit over de koude taart uitstrijken – eventueel een gekonfijte kers in ’t midden leggen om af te werken.
—————————————————————————————————————————————————————————————-
Uit Leona’s keuken: Waterkers
Waterkers heeft ronde, donkergroene blaadjes. Deze waterplant is verwant aan tuinkers. Deze heeft kleinere blaadjes en is pittiger van smaak. Waterkers wordt geteeld in koud,kalkrijk en stromend water. Wie een vijver heeft die zuiver en kalkrijk is kan vanaf maart-april de jonge plantjes oogsten.
Waterkers heeft een eerder zachte mosterdsmaak en is uiterst geschikt voor het garneren van gerechten. De donkere, eivormige blaadjes kunnen ook verwerkt worden in salades.
Voor het gebruik spoel je de waterkers voorzichtig. Ze zijn rijk aan voedingsvezels, vitamine A en C en bevatten ijzer en calcium.
Let op bij aankoop dat de blaadjes stevig en donkergroen zijn. Je kan de waterkers enkele dagen bewaren in wat water dat je af en toe ververst
Waterkerssoep
Waterkers is een slasoort die het uitstekend doet in soep.
Wat hebben we nodig?
Voor 3 liter soep hebben we nodig : 3 bussels waterkers, 2 preien, 3 aardappelen, 3 uien, 3 liter kippenbouillon ( of groentebouillon) , 1 eetlepel bicarbonaat, een klontje boter, 3 takjes tijm, 1 takje rozemarijn en 3 blaadjes laurier, peper en zout.
Hoe gaan we tewerk?
Pel de uien en snijd ze in grove stukken. Was de prei en snijd deze ook in grote stukken.Schil de aarappelen en snijd ze in stukken.
Laat een klontje boter smelten in de soepketel en fruit de uien. Doe de prei en aardappelen bij en laat een paar minuten stoven.Giet er de bouillon bij tot de groenten onder staan. Maak een kruidentuiltje van de tijm, rozemarijn en laurier en leg het in de soep.
Breng de soep aan de koolk en laat op een zacht vuurtje, onder deksel, ongeveer 20 minuten garen.
Spoel de waterkers in ruim water en doe ze in een vergiet. Verwijder de steeltjes en doe er 1 eetlepel bicarbonaat bij. Voeg er ook de waterkersblaadjes aan toe en laat een paar minuten koken.
Haal het kruidentuiltje uit de soep en mix met een staafmixer.
Schep de waterkersblaadjes met een schuimspaan uit het water en doe ze bij de soep. Mix nog een keer en breng op smaak met peper en zout.
Smakelijk !